Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τα σκυλιά


Υπάρχουν τουλάχιστον 360 ράτσες σκύλων. Αυτά που είναι πιο κοινωνικά είναι αυτά που ειδικεύονται στην επαναφορά και στο να βρουν το θήραμα χωρίς να το σκοτώνουν, αφήνοντας αυτήν την δουλειά στους κυνηγούς ενώ σπανίως είναι επιθετικά και δένονται πολύ με τα αφεντικά τους. Από αυτές τις ράτσες προέρχονται τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν, τα Σπάνιελ κ.α..
Τα σκυλιά που έχουν ειδικευτεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είναι και τα κατάλληλα για φύλακες και αυτά είναι περισσότερο επιρρεπή στην επιθετικότητα και γι' αυτό χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι ασφαλή για μία οικογένεια.
Τα Τεριέ είναι και από τις δύο μεριές, φτιαγμένα για μικρά θηράματα αλλά σχεδιασμένα να τα σκοτώνουν. Αν και φιλικά με τους ανθρώπους, μπορούν ενίοτε να γίνουν επικίνδυνα, λόγω του ατρόμητου χαρακτήρα τους και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση.
Tα τσοπανόσκυλα (ποιμενικοί) που έχουν το πιο μεγάλο πεδίο ειδίκευσης και μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν οτιδήποτε, από φύλακες μέχρι σκυλιά έρευνας και διάσωσης, αστυνομικής εργασίας ή οδηγοί τυφλών.
Πώς να φροντίζω το σκύλο μου;

Πού ζει ο σκύλος
Ο σκύλος που ζει έξω από το σπίτι χρειάζεται κατάλληλο χώρο για να προστατεύεται από το κρύο ή τη ζέστη.
Χρειάζεται ένα άνετο μέρος για να κοιμηθεί.

Τροφή & νερό
Ο σκύλος χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή με τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών και ινών. Τα αποφάγια του σπιτιού δεν επαρκούν για να διατηρήσει το βάρος και τους μυς του δυνατούς.
Τα αιχμηρά κόκαλα είναι επικίνδυνα, γιατί μπορεί να σφηνώσουν στο λαιμό του ή να δημιουργήσουν προβλήματα εάν τα καταπιεί.
Χρειάζεται καθημερινά φρέσκο νερό σε καθαρό δοχείο.

Άσκηση
Προφανώς ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μένει πολλές ώρες δεμένος, καθώς χρειάζεται τακτική  άσκηση. Μια βόλτα κάθε μέρα θα τον βοηθήσει να γίνει πιο ενεργητικός και να μη βαριέται. Ο σκύλος που πλήττει γαβγίζει συνεχώς – και ενοχλεί τους γείτονες.

Υγεία
Ο σκύλος που ζει σε βρόμικο περιβάλλον μπορεί να προσβληθεί από σκουλήκια, τσιμπούρια, ψύλλους και παράσιτα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Φροντίστε ο σκύλος σας και ο χώρος διαβίωσής του να είναι καθαροί.

Εμβόλια
Οι σκύλοι μπορεί να προσβληθούν από πολλές ασθένειες που είναι επικίνδυνες και η θεραπεία τους δαπανηρή. Ο τακτικός εμβολιασμός τους βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών και μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσής τους σε άλλους σκύλους.

Περιποίηση του τριχώματος
Με συχνό βούρτσισμα διατηρείτε το σκύλο σας καθαρό και το τρίχωμά του λείο και ταυτόχρονα σας δίνεται η ευκαιρία να ελέγξετε για παράσιτα.
Το βούρτσισμα βοηθάει το σκύλο να συνηθίσει να τον πιάνουν.

Μάριος Α. - Ε΄ τάξη

3 σχόλια:

Παιδιά Δ΄ τάξης είπε...

Πολύ ωαραίο άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες για τα σκυλιά.

Ελευθερία είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο!!!Τώρα ξέρω καλύτερα πως μπορώ να προσέχω το σκυλάκι μου!!

ΜΑΡΙΑ είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!!!!!!! ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΕ!!!!!!!!